2024 | İş Fikirleri

Banka Hangi Durumlarda Hesaba Bloke Koyar?

Bankalar hangi durumlarda hesaba bloke koyar? Blokeli hesapta işlem yapılabilir mi? Bu blokenin kaldırılması mümkün müdür? Gibi tüm soruların cevaplarını bu yazımızda sizin için hazırladık. Herkesin bildiği gibi bankalar müşterilerine kredi kullandırılması ya da kredi kartı verilmesi gibi bir çok hizmet için öncelikle kendisini garanti altına almayı ve bu nedenle de gerekli şartları belirlemeyi ihmal etmez.

Dolayısı ile müşteriler bankalardan aldıkları kredi taksitlerini ya da kredi kartı borcunu düzgün şekilde zamanında ödeyemez ise haklarında yasal ve idari takip süreçleri başlatılır. Bu süreçte kişinin hesabına da haberi olmadan bloke konulabilmesi mümkündür. Bu demektir ki böyle bir durum içinde olan kişi bankadan para çekmeye gittiğinde hesabında bloke ile karşılaşabilir. Peki banka maaş hesabına bloke koyabilir mi? hesaba bloke koyulması ne gibi durumlarda gerçekleşir? gelin kısaca özetleyelim.

 

Banka Hangi Durumlarda Hesaba Bloke Koyar?

Bankalar müşterisine başlatmış olduğu yasal takip işlemi süresinin aşılması durumunda hukuk mahkemeleri ve icra takibi vasıtasıyla müşterinin hesabına bloke koyabilmektedir. Banka tarafından tamamen yasal bir çerçevede yapılan tüm bu işlemlere müşterinin itiraz etme hakkı bulunmadığı gibi borcunu ödemediği durumda maaş hesabına bloke konulması gibi durumlarla da karşılaşabilmektedir. Peki banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar? İşte bankaların müşteri hesaplarına bloke koymak zorunda kalmasının başlıca sebepleri;

  • Kullanılmış olan banka kredisi borcunun ödenememesi,
  • Kredi kartı borcunun ödenememesi,
  • Devlete vergi borcu olması ya da vergi kaçakçılığı yapılması,
  • Banka hesabındaki şüpheli para hareketlerinin fark edilmesi,
  • Adli bir suç işlenmiş olması,
  • Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkılması gibi durumla bankaların müşterilerinin hesabına bloke koymasının sebeplerindendir.

 

Bankanın Hesaba Bloke Koyması İçin Muvafakat Alması

Bu sebeplerin yanında banka müşterisi sahip olduğu kredinin aylık ödemesi kadar miktarı bloke konulmasına muvafakat ederse de banka geciken taksit miktarı kadar hesaba bloke koyabilmektedir. Bu durumda bankanın hukuki bir işlem ile yasal takip başlatmasına gerek kalmamaktadır. Muvafakat edildiği için banka müşteri hesabına sadece ödenemeyen borcun miktarı kadar bloke koyma hakkına sahiptir.

Bankadan kredi alınması durumunda müşterinin imzaladığı sözleşmede belirlenen yasal takip sınırı üzerine bloke konulması için muvafakat alınabilmektedir. Bu gibi durumlarda banka yasal olarak bloke koyması gereken miktarın daha üzerinde bir miktara hesapta bloke koyabilme hakkına sahip olduğu için, sözleşmelerin dikkatli bir şekilde okunarak imzalanması önemlidir.

Ayrıca emekli olan kişilerin de maaşlarına bloke konulmaması için kredi alınırken imzaladıkları sözleşmede böyle bir madde olup olmadığına dikkat etmeleri gereklidir. Aksi halde emekli maaşına bloke için muvafakat edilmiş olunacağı için bir hak talep edilememektedir.

 

Kamu Borcuna Karşılık Bloke Koyulma Zorunluluğu Nedir?

Kişinin devlete olan kamu borcunu ödeyememesi gibi durumlarda da banka hesabına bloke konulabilmektedir. Örneğin trafik ve idari para cezaları, vergi borcu ve daha benzeri birçok kamu borcunun ödenememesinden dolayı devlet kurumu borcun tamamı ödenene kadar kişinin banka hesabına bloke koyabilmektedir.

Ayrıca bloke konabilmesi için de yasal takip sürecine ihtiyaç da olmamaktadır. Kamu borçları için konulan blokeler daha ciddi miktarlarda olabilmekte ve hatta hesabın tamamına bile bloke koyabilmektedir. Bu gibi durumlarda banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar sorusunun önemli cevaplarının başında geliyor.

Bu sebeplerin yanı sıra kişiye hukuki olarak açılan dava nedeni ile verilen tedbir kararından dolayı bankalar sorgusuz sualsiz kişinin banka hesabına bloke koymak zorunda bulunurlar. Hesabına bloke konulan kişilerin bu hesaptan para çekme, para yatırma ve diğer herhangi bir bankacılık işlemini gerçekleştirme hakları bulunmamaktadır.

 

Hesaba Koyulan Bloke Kaldırılabilir mi?

Yukarıda banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar konusu ile ilgili yaptığımız açıklamalardan sonra konulan bloke kaldırılabilir mi? kaldırılması için ne yapılması gerekir? Konularını kısaca özetleyelim. Öncelikle bankanın hesabına bloke koyduğu müşteri bu durumun nedenini öğrenmelidir. Çünkü nadir de olsa hesabına banka tarafından yanlışlıkla bloke konulan müşteriler de bulunmakta ve bu durumda herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmadan banka yaptığı yanlışlığı düzeltebilmektedir.

Hesaba konulan bloke bankanın kendisi tarafından yapılabilmekte olduğu gibi mahkeme kararı ile zorunlu olarak da yaptırılabilmektedir. Dolayısı ile öncelikle bloke konulmasının sebebi öğrenildikten sonra kişi kendisi çözemiyorsa bunun için bir hukuk avukatına başvurması yapılabilecek en iyi çözüm yolu olacaktır. Ayrıca bankaya karşı belirli bir miktar borcunuz olmasına rağmen tüm hesabınıza bloke konulması gibi durumlarda banka ile görüşülmesi ya da dilekçe yazılması önerilmektedir.

 

Bankanın Koyduğu Bloke Nasıl Kaldırılır?

Hesaba konulan blokenin kaldırılabilmesi için öncelik tabi ki bankaya olan borcun ödenmesi ile olmaktadır. Ayrıca aynı bankada açılan farklı bir hesaba da banka bloke koyabileceği için bu bir çözüm yolu değildir. Peki kişi farklı bankalarda hesap açabilmekte olup banka kendi dışındaki diğer bankalara açılan hesaplara müdahale edememektedir. Bir yerden para gelmesi bekleniyorsa farklı bankada açılan bir hesaba yönlendirebilir ve işlemlerini buradan yapabilirler. Fakat bu çok da uzun sürmeyebilir çünkü bankalara gönderilecek bloke listesinde adınızın yer aldığını gören diğer bankalar da hesabınıza bloke koyabilmektedirler.

Hesabına bloke konulan kişinin izleyeceği diğer bir yol da çalıştığı kuruma giderek maaşının onda birini vergi dairesine ödemesini istemesi ve bu durumu bir üst yazı ile vergi dairesine de talep etmesi gereklidir. Olumlu sonuç alındığında her ay kişinin maaşından onda bir oranında kesilerek vergi dairesi hesabına yatırılır. Kişi banka hesabında bloke olup olmadığını müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebileceği gibi bankacılık işlemlerinden birini deneyerek de anlayabilir.

Hesapta para yatırıp çekilmesi ya da farklı işlemler yapılabilmesine izin veriliyorsa hesabınız kullanıma açık ve bloke olmadığı anlamına gelmektedir. Bankalar hesaba bloke konulması ile ilgili müşteriye bilgi vermek zorunda olmadıkları için ve kimi zaman da yanlışlıkla bloke konulabilmesinden dolayı sürpriz bir durumla karşılaşmamak adına aralıklı olarak hesabın kontrol edilmesinde yarar vardır.

 

İlginizi Çekebilir

Banka Dışında Kredi veya Borç Veren Yerler

Acil Kredi Lazım Bankalar Vermiyor Diyenlere İşte Çözümü

Aynı Anda İki Bankadan Kredi Çekilir mi?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

DMCA.com Protection Status