2024 | İş Fikirleri

Tutanak Örneği | Tutanak Nasıl Tutulur?

Tutanak örneği aramakta olan çok insan bulunduğunu biliyoruz. İnsanların çoğunun tutanak hakkında pek bilgisi bulunmamaktadır. Özellikle bazı konular çok fazla merak edilmektedir. Gündelik hayatta pek kullanılmadığından ve başımıza gelmedikçe öğrenmemizin pek mümkün olmadığı bir yazı türüdür.

 

Tutanak Nedir?

En çok merak edilen bir konu tutanak nedir konusudur. Bir durumu, bir olayı, bir gelişmeyi yani önemli diyebileceğiniz yaşanmış bir şeyi kayıt altına almak adına bu durumun veya olayın içerisinde geçen kişilerce imzalanmış resmi belgeye tutanak denir. Tutanaklar resmi olur. İçerisinde yoruma öznelliğe izin verilmez. Tarafsız şekilde olunmalıdır. Tutanak tutmanın bazı incelikleri ve kuralları bulunmaktadır. Bunlardan bahsedeceğiz. Tutanağa ayrıca bir çok insan zabıt, mazbata ve zabıtname de diyebilmektedir. Bu kelimelerle karşılaşırsanız yabancı kalmayın diye söylüyoruz.

 

Tutanak Nasıl Yazılır? Tutanak Nasıl Tutulur?

Bu iki soruda aynı aslında, nasıl yazılır şimdi bunu inceleyelim. Bunu hazırlamanın da tabi bazı kuralları bulunmaktadır. Tutanak tutmanın bazı ince noktaları var. Bunlardan bahsedelim.

Tutanak örneği olarak yukarıda verdiğimiz resmi kullanabilirsiniz. Tutanak yazacakken başlığı kağıdın üst ve orta kısmın ayarlamamız gerekiyor. Tamamı büyük harfle olmamalı ilk harfi büyük yazmanız yeterli olacaktır. Örnek (Hasar tespit tutanağı) gibi. Eğer yazdığınız tutanak bir cümle belirtmiyorsa sadece (Tutanak) yazmanız yeterli olacaktır.

Hazırlayacağınız tutanağın konusu neyse ne üzerine yazıyorsanız bunu belirtmeniz gerekmektedir. Mesela bu nasıl oluyor diyorsanız – O gün o saatte kaza olduğunda iki kişinin görüldüğü – şeklinde olabilir. Diğer bir husus ise mutlaka belirtmeniz gereken olayın ne zaman meydana geldiği, hangi gün, hangi saat ve ne zaman bittiği hakkında bildiklerinizi yazmalısınız. Tutanağınızın daha kuvvetli olması adına elinizde bir delil vs varsa bunlardan da tutanak da bahsetmeniz gerekmektedir. Bunlar neler olabilir?

Sanık veya mağdura ait parmak izi, araç izi, kamera görüntüleri, saç, kanı, tırnak parçası, silah veya bıçak veya başka bir kullandığı nesne, üzerinden düşen herhangi nesneler ona ait her şey delildir.

En sonunda yazdığınız metnin tutanak olduğunu belirterek yazdığınız tarih ve saat yazılmalıdır. Örnek verecek olursak – Tutanak 2 suret olarak 22.01.2024 tarihinde tarafımızca kaleme alınarak yazılmıştır. – diyebilirsiniz. Tutanağı yazdıktan sonra belgenin altına tutanağı düzenleyen kişiler en az iki kişinin ismi yazılmalı, şüphe duyduğunuz kişi ve kişiler, tanık ve tanıklar, mağdurlar tarafından imzalanmalıdır. İmzalayan kişilerin isimler ve unvanları belirtilmelidir.

 

Nasıl Hazırlanır?

Nasıl hazırlanır bu konu hakkında ince detaylardan madde madde bahsedeceğiz.

  • Yazdığınız tutanak tarih ve saat ile başlamalı aynı zamanda tutanağın en sonunda da tarih ve saat ile sonlandırılmalı,
  • Kaç şahit varsa o kadar şahit ve tutanağı tutan kişi ve amirin imzalaması gerekmektedir.
  • Kağıt düzenli olmalı, yazılar düzgün olmalı, anlamsız cümleler kullanılmamalı.
  • Tutanak kağıdı arkalı önlü olamaz. Tek bir yüz kullanılmalı,
  • Bilgisayardan hazırlamanız tavsiye edilir. Tek renk kullanılmalı,
  • 3 nüsha ile düzenlenmeli ve hepsinde ıslak imza olmalı,
  • Bahsedeceğiniz durumun veya olayın tespit biçimi yazılmalıdır.
  •  Olay ile ilgili bilgiler eksiksiz verilmelidir. Olay günü, saati, nerede gerçekleştiği, kimlerin olayla ilgisi olduğu isim soy isimleri, ve imzalar eksiksiz olmalı,
  • Yazılarınız düzenli olmalıdır. Anlatım bozukluğu olmamalı. Durum en kısa net şekilde ifade edilmeli. Önemli bilgilere yer vermelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

DMCA.com Protection Status